TÜRK TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ ALMAN TEKSTİL MODA FEDERASYONU ZİYARETİ 16 – 17 Mayıs 2018

TGSD Başkanı Hadi Karasu’nun girişimleri ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (Birliği (İHKİB) ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkan ve Başkan Yardımcılarından oluşan bir heyet, Türk moda ve tekstil endüstrisinin AB ülkelerindeki algısını daha yukarıya taşımak için tanıtım atağına başladı. Tanıtım kapsamında ilk ziyaret, 17 Mayıs 2018 tarihinde Almanya’ya gerçekleştirildi. Alman Tekstil Moda Federasyonu Başkanı Ingeborg Neumann’ın davetlisi olarak gidilen Düsseldorf’ta, Rhineland Tekstil ve Hazır Giyim Derneği Başkanı Rolf.A. Königs ve Kuzeybatı Almanya Tekstil ve Hazır Giyim Derneği Başkanı Dr. Wilfried Holtgrave’in aralarında bulunduğu sektör temsilcileri ve akademisyenlerle görüşen üç Başkan, Alman meslektaşlarına ‘siyasetle aramıza duvar örmek yerine ticaretle iş birliği köprüleri inşa edelim’ çağrısında bulundu. Ziyaret sırasında Türkiye ile Almanya tekstil ve hazır giyim endüstrileri arasında iş birliğini amaçlayan bir protokol de imzalandı.

Sektörün en büyük pazarı konumundaki AB’de son dönemde gelişen olumsuz Türkiye algısını kırmak için planlanan ziyarette şu görüşlere verildi:

  • 2017’de 25 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim ihracatımızın 16,2 milyar dolarlık bölümünü AB ülkelerine gerçekleştirdik. Almanya ise 3,7 milyar dolarlık pay ile tekstil ve hazır giyim ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır.
  • Türk tekstil ve konfeksiyon sanayinin en büyük pazarı olan Almanya, aynı zamanda geleneksel ortağımız. Üretim altyapımızın ve ihracatımızın gelişiminde de Almanya’nın çok büyük katkısı bulunmaktadır.
  • 90’lı yıllarda Türk tekstil ve konfeksiyon sanayi ihracatının yüzde 50’sini Almanya’ya yapıyordu. Geride bıraktığımız 30 yılda ihracat pazarlarımız çeşitlenirken, Almanya’nın payı azalmıştır. Almanya’nın payı hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 18’e, tekstilde yüzde 5’e kadar gerilemiştir. Oysa tekstil ve hazır giyim sektörleri için bu ülkede çok büyük potansiyel bulunmaktadır.
  • “Gelecek tekstil ve hazır giyimde” sloganı ile imzalanan protokol uyarınca sektörlerimiz arasında bilgi paylaşımı, AR – GE, yeni nesil gençlerin sektöre kazandırılması, öğrenci değişimi, mesleki eğitimin geliştirilmesi gibi konularda ortak projelerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca B2B platformları ile karşılıklı ticaretin geliştirilmesi için çalışılacaktır. Bu iş birliğinin uzun vadede sektörlerimize çok büyük katkısı olacağına inanılmaktadır.

Almanya ile başlayan ülke ziyaretlerinin İspanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerle devam etmesi planlanmaktadır.

By |2018-11-29T15:21:20+03:00Eylül 19th, 2018|Uluslararası İlişkiler 2018|TÜRK TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ ALMAN TEKSTİL MODA FEDERASYONU ZİYARETİ 16 – 17 Mayıs 2018 için yorumlar kapalı