T.C. EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ ZİYARETİ 04 Mayıs 2016

04 Mayıs 2016 tarihinde, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, Başkan Yardımcıları Toygar Narbay Toygar Narbay ve Ramazan Kaya, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Bülent Alkanlı ve Atıl Kutoğlu ile Genel Sekreter Burçin Özer tarafından makamında ziyaret edildi.

Ziyarette, 27 Aralık 2014 tarihinde İzmir’de Ege İhracatçıları Birliği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalıştayda öne çıkan ve daha sonrasında projelendirdiğimiz “Nitelikli Üretici Sertifika Programı” nın hayata geçirilmesi ile ilgili taleplerimiz ve görüşlerimiz aktarıldı.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ı ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri değerlendiren TGSD Başkanı Şeref Fayat:

Nitelikli Üretici Sertifika Programı ile hem hazır giyim ihracatçısı hem kamu kazansın!..  

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, hazır giyim ve konfeksiyon sanayinde faaliyet gösteren 53 bin 260 firmanın yüzde 91’inin 1-19 kişi çalıştırdığını vurgulayarak, “250 ve üzerinde istihdam sağlayan firma oranı yüzde yarım bile değil. Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli işyeri sayısını artırmak zorundayız. ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı” ile bu boşluk doldurulabilir” dedi.

TGSD Yönetim Kurulu üyeleriyle Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ı makamında ziyaret eden Şeref Fayat, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, hazır giyim sektörünün 2 milyona yakın istihdamı, 18 milyar dolar ihracatı, yıllık net 15 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye’nin en önemli sanayi sektörlerinden biri olduğunu vurguladı.

Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli işyeri sayısını artırılması gerektiğini ifade eden Şeref Fayat, “Nitelikli Üretici Sertifika Programı”nın bu alanda önemli bir boşluğu dolduracağına inandığını söyledi.

Son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle imalat sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 15’lere kadar gerilediğine dikkat çeken Fayat, hazır giyim sektöründeki sıkıntıları şöyle özetledi:

HAKSIZ REKABET FİRMALARI KAYIT DIŞINA ZORLUYOR

“Mevcut kamu yükleri ve uygulamaları firmalarımızın büyümesini engelliyor.  Firmalarımız, büyümelerine paralel artan kamu yükleri ile adeta cezalandırılıyorlar.  Kayıt dışı ile kayıt içi arasındaki haksız rekabet nedeniyle firmalarımız kısmen veya tamamen kayıt dışına çıkmak zorunda kalıyorlar. Tüm kamu yükümlülüklerini yerine getiren ve uluslararası alıcıların sosyal standart taleplerini karşılayan hazır giyim üreticileri ile bunları yerine getirmeyenler arasında hiçbir ayrım yapılmıyor, hepsi aynı kefede değerlendiriliyor.  Uluslararası alanda adeta bir sektör haline gelen “code of conduct” taleplerini münferiden belgelendirmek zorunda kalan firmalarımız büyük emek, zaman ve mali kayıplarla karşılaşıyor.”

Sektörde uluslararası sosyal standartları karşılayan ve yurtiçi kamu yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren çok sayıda “nitelikli üretici” bulunduğunu hatırlatan Şeref Fayat, mevcut sistemde söz konusu firmaları teşvik edecek hiçbir düzenleme bulunmadığını vurguladı.

NİTELİKLİ ÜRETİCİLERİ ÖZENDİRECEK BİR SİSTEME İHTİYAÇ VAR

“Nitelikli üretici”leri ödüllendirecek, diğerlerini de özendirecek Turguality benzeri bir sisteme ihtiyaç olduğunu ifade eden Fayat, “Hazır giyim ve konfeksiyon sanayinde faaliyet gösteren 53 bin 260 firmanın yüzde 91’i 1-19 kişi çalıştırıyor. 250 ve üzerinde istihdam sağlayan firma oranı ise yüzde yarım bile değil. Daha çok üretim ve ihracat için nitelikli işyeri sayısını artırmak zorundayız. “Nitelikli Üretici Sertifika Programı” ile bu boşluk doldurulabilir” dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 1 MİLYAR TL İLAVE KATKI SAĞLANABİLİR 

Şeref Fayat, Ekonomi Bakanlığı’ndan beklentilerini de şöyle sıraladı:

“Nitelikli Üretici Sertifika Programı için koordinasyon oluşturularak hukuki mevzuat hazırlanmalı ve yurt dışında tanıtımı yapılmalı.  Bu kapsamdaki üreticilerimize verilecek destekler belirlenmeli. Firmalarımızın “Nitelikli Üretici Sertifikası” almak için yapacakları yatırım ve danışmanlık harcamaları desteklenmeli. Hazır giyim sektöründeki sivil toplum örgütleri ile birlikler ve ilgili üniversitelerin temsilcilerinden oluşacak bir danışma kurulu kurulmalı. Ayrıca sertifikasyon verme yetkisine sahip kurumlar belirlenmeli.”

“Nitelikli Üretici Sertifikasının firmaları kayıt içine girmeye zorlayacağını belirten Şeref Fayat, bir yılda 100 bin çalışanın sisteme dâhil edilmesi halinde ülke ekonomisine 1 milyar TL ilave katkı sağlanacağını sözlerine ekledi.

By |2018-09-27T11:31:03+03:00Eylül 24th, 2018|Resmi Kurumlarla Olan İlişkiler 2016|T.C. EKONOMİ BAKANI MUSTAFA ELİTAŞ ZİYARETİ 04 Mayıs 2016 için yorumlar kapalı