TASARIM TEBLİĞİ SEMİNERİ 12 Ağustos 2015

TGSD Tasarım Tebliği Semineri Destek Patent A.Ş Katkıları ile 12 Ağustos 2015 Çarşamba günü gerçekleştirildi.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı Seminerin açılışında konuşma yapan TGSD Başkanı Şeref Fayat, güçlü tasarım ile ihracatta 23 dolarlık kg fiyatının daha da yukarı çıkacağını ve 1.4 milyon dolarlık tasarım teşvikinin, hazır giyim sektörü için milat olacağını vurguladı.

Destek Patent’in desteği ile düzenlenen Tasarım Tebliği Semineri’nde hazır giyim ihracatında halen 23 dolar olan kilogram başına getirinin giderek yükseldiğinin altını çizen Fayat, şunları söyledi:

“Sektör ihracatının yüzde 13 düştüğü bir ortamda katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Firma başına 1.4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede firmalarımız ciddi destek alacak. İhracatçılarımızın moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, katma değerli ürün üretmeleri teşvik edilecek. Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak.”

MEVCUT ZİNCİRE YENİ BİR HALKA EKLEDİK

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya ise firmaların ürün değerini ve ihracat kapasitelerini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Tasarım Teşviği ile destek zincirinin son halkasını tamamladıklarını vurgulayan Kılıçkaya, şöyle devam etti:

“Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’yle stratejisi, hedefi olan, katma değeri yüksek ürün ihraç etmek için tasarım yapmak isteyen firmalarımıza teşvik vermek istiyoruz. Teşvikten yeni tasarım ünitesi kuran ya da mevcut tasarım departmanını geliştirmek isteyen firmalar yararlanabilecek.

Firmalara kurdukları tasarım ünitesi için harcadıkları paranın yüzde 50’si devlet tarafından ödenecek.  Ancak ödenecek teşvik miktarı firma başına 1.4 milyon doları geçemeyecek.  Süresi maksimum 5 yıl olacak teşvikten firmalarımız sadece bir kez faydalanabilecek.”

Mehmet Ali Kılıçkaya, Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’nde teşvikler üç başlık altında toplandığını hatırlatarak, “Her firmaya tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı için bir milyon, alet, techizat ve yazılım için 250 bin, seyahatler için de 150 bin dolara kadar teşvik ödemesi yapılabilecek” dedi.

Türk Patent Enstitüsü Tasarımlar Daire Başkanı Fatih Karahan, Tasarımların Tescil Süreçleri ve Yaşanan Sorunlar ve Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz Tasarımda Farklılık ve Sektörel Tasarım Takipleri ile ilgili sunum gerçekleştirdiler.

By |2018-11-29T13:34:50+03:00Ağustos 12th, 2015|TGSD Talks|TASARIM TEBLİĞİ SEMİNERİ 12 Ağustos 2015 için yorumlar kapalı